Wat is goede akoestiek?

Om te begrijpen wat goede akoestiek is, is het belangrijk om eerst iets te weten over geluid. Wat is dat eigenlijk, en wat bepaalt of een geluidsomgeving prettig is, of juist niet? Om bij het begin te beginnen: geluid bestaat uit drukgolven die door de lucht lopen. Het is eigenlijk als energie, gecreëerd door trillingen, overgedragen door lucht of een ander medium. Het binnenoor zet die trillingen om in elektrische signalen, die naar onze hersenen worden gestuurd. Die verwerken de signalen en zorgen ervoor dat we ze kunnen waarnemen.

Goede akoestiek, wat is dat?

De frequentie van geluid

De toon van het geluid dat we horen, wordt bepaald door de frequentie. Mensen kunnen tussen de 20 en 20.000 hZ horen. Hoe hoger de frequentie, hoe hoger de toon. Een ringtone heeft vaak een frequentie van tussen de 2.500 en 12.000; terwijl menselijke stemmen een frequentie tussen de 250 en 2.500 hZ hebben. Een airco heeft een frequentie van tussen de 50 en 250 hZ.

Het aantal decibels

De intensiteit van het geluid, oftewel het volume, wordt uitgedrukt in decibels. Mensen kunnen geluiden tussen 0 en 140 decibel horen. In de gemiddelde kantoortuin worden werknemers blootgesteld aan geluidsoverlast: het geluidsniveau varieert van 60 tot 80 decibel, terwijl het aanbevolen achtergrondgeluidsniveau in een kantoor rond de 45 dB ligt. Dat heeft invloed op de concentratie, maar ook op de samenwerking.

De nagalmtijd

Nagalmtijd is de tijd die een originele geluidsbron nodig heeft om 60 dB weg te nemen, en wordt uitgedrukt in seconden. Deze tijd wordt altijd beïnvloed door het volume van de ruimte, de temperatuur ervan en de materialen die in de ruimte aanwezig zijn. Het is met name belangrijk voor de spraakverstaanbaarheid. Voor kantoren is de aanbevolen nagalmtijd 0,75 seconden en voor vergaderruimtes 0,6 seconden; terwijl in een restaurant 1 seconde wordt aanbevolen. In een concertzaal of auditorium wordt 1,5 tot 2 seconden als prettig beoordeeld.

Het verbeteren van de akoestiek

Het verbeteren van de akoestiek

Bij het verbeteren van de akoestiek is het belangrijk om te voorkomen dat geluidsgolven heen en weer ‘stuiteren’ in de ruimte. Daarvoor ontwerpt Akovision designoplossingen op maat, gemaakt van duurzame materialen met een hoge absorptiewaarde.

Ben je op zoek naar akoestisch advies?

Wil je weten wat Akovision kan doen om de akoestiek op jouw kantoor te verbeteren? Maak snel een afspraak voor een akoestische meting, zodat we jou kunnen voorzien van een advies op maat en een oplossing die een lust is voor het oog én oor.

Onze projecten